Συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου

Έφτασε η εποχή της συμπλήρωσης μηχανογραφικού δελτίου και για αρκετούς μαθητές το άγχος κορυφώνεται προκειμένου να ταιριάξουν τα μόρια που πιάσανε σε σχέση με τις περσινές βάσεις. Αυτή η αντίληψη είναι κατά κύριο λόγο λανθασμένη και πολλές φορές ίσως να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για λανθασμένες επίσης επιλογές σχολών.

Γνωρίζουμε πλέον αρκετοί από εμάς που ασχολούμαστε με τον επαγγελματικό προσανατολισμό αλλά και όσοι γονείς – παιδιά παρακολουθούν σχετικές ημερίδες πως η διαμόρφωση των βάσεων εξαρτάται από τρεις σημαντικούς παράγοντες:

       1.Τις προτιμήσεις των υποψηφίων

Εάν πολλοί υποψήφιοι δηλώσουν την ίδια σχολή στις πρώτες επιλογές προτίμησης τότε αυτή η σχολή γίνεται “περιζήτητη” με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετούς υποψηφίους με υψηλές βαθμολογίες και έτσι να ανεβαίνει και η βάση της σχολής.

     2. Τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε σχολή

Ο μεγάλος αριθμός εισακτέων που δέχεται μια σχολή ενδέχεται να δημιουργήσει χαμηλά μόρια εισαγωγής όπως και το αντίθετο, δηλ. όταν είναι μικρός ο αριθμός των εισακτέων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αύξησης της βάσης των μορίων της σχολής.

   3. Τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων

Όταν έχουμε μεγάλο αριθμό υποψηφίων με υψηλές βαθμολογικές επιδόσεις τότε οι βάσεις τείνουν να αυξηθούν όπως και να μειωθούν στην αντίθετη περίπτωση.

Συμπερασματικά οι βάσεις των σχολών άλλοτε με μικρότερες και άλλοτε με μεγαλύτερες αποκλίσεις λειτουργούν σαν το θερμόμετρο που ανεβοκατεβαίνει με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε κάθε χρονιά τις μετατροπές που μπορεί να συμβούν. Γι΄αυτό το λόγο οι υποψήφιοι χρειάζεται να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους με βάση τις προτιμήσεις τους στο αντικείμενο που επιθυμούν και όχι βάση των μορίων κάθε σχολής που διαμορφώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για τον μελλοντικό φοιτητή και  απαιτεί έγκυρη πληροφόρηση και σωστή ιεράρχηση των επιλογών του.

Ηλιάνα Πλέρου


Ημερολόγιο

Ιούλιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031